Stikling av Monstera: Slik tar du avlegger

Lag nye planter av Monstera ved å ta stiklinger. Her viser vi hvordan du går frem når du klipper av og planter en avlegger av vindusbladet.

Den populære Monstera-planten løfter interiøret i mange norske hjem. Planten kalles også for vindusblad på grunn av de karakteristiske kikkehullene i bladene.

Ulike typer vindusblad

Bildet til venstre viser Monstera Deliciosa variegata. Foto: Nawarona Til høyre er Monstera Adansonii (Monkey Mask). Denne har mindre blader, og en annen type hull enn den klassiske Monstera Deliciosa.

Enten du har den klassiske, store varianten Monstera Deliciosa, Monstera Adansonii (også kalt Monkey Mask) eller den sjeldne og verdifulle variasjonen Monstera Variegata er fremgangsmåten for å ta stiklinger den samme.

Å lage nye planter med stiklinger er en rimelig måte å fylle huset med planter på. Avleggere er også en ypperlig gave å gi bort.

Lurer du på hvordan du tar stikling av Coleus? Slik går du frem.

Slik tar du stikling av Monstera

Viser luftroten på en monstera

Se også gjerne videoen øverst for framgangsmåten når du skal ta stikling av Monstera.

Finn en luftrot på planten. Monstera lager ikke bare røtter som går ned i jorda, de får også røtter som stikker ut fra stilken og ut i lufta. Når du skal ta stiklinger kan luftrøttene ha vokst seg kjempelange, eller bare stikke så vidt ut (som på bildet over).

Lag en stiklingbåt til mange stiklinger

Bruk en saks eller kniv og skjær over stilken omtrent 5 centimeter under luftroten.
Nå kan du velge om du ønsker å la den nye roten få etablere seg i vann eller jord. Du kan sette stiklingen rett i jorda med en gang, men setter du vindusbladet i vann i et par uker, er det lettere å følge med på om den nye roten vokser ut, før du planter i potte med jord.

Så frø: Lag minidrivhus av drueboks

Setter du Monstera-stiklingen i vann er det dessuten dekorativt å ha i vinduskarmen mens du venter på at roten skal vokse ut. Allerede etter én uke vil du se den nye, hvite roten stikke fram. Etter et par uker er den absolutt klar til å plantes i potte.

Plant Monstera i riktig jord

Nå er det på tide å plante Monsteraen i jord. Det er viktig å bruke en potte med hull i bunn for god drenering. Hvis overskuddsvannet ikke får renne ut, risikerer du at røttene til planten råtner.

Om potten du bruker ikke ser så fin ut, kan du gjerne ha den i en flott krukke eller potteskjuler.

  • Ha et godt lag med lecakuler i bunnen av potten. Dette sørger for god drenering, og et godt vekstmiljø for Monsteraplanten.
  • Deretter har du en en lett og næringsrik muldjord med litt tilsatt næringsrik kompostjord cirka 2/3 opp i potten.
  • Sett Monsterastiklingen oppå jorden. Mens du holder den rett, fyller du på med jord rundt stilken til den kan stå selv.
  • Husk at Monstera er en klatreplante. Det er derfor fint å gi den litt ekstra støtte med pinner du setter ned i jorda. Du kan gjerne også binde opp vindusbladet.

Slik tar du vare på den nye planten

Husk å gi ekstra næring i tillegg til vann. Gjødslingen bør skje annenhver uke i sommerhalvåret, og litt sjeldnere om vinteren.

Ikke la planten stå i direkte sollys, men som alle planter trenger den lys. La jorda tørke opp mellom hver vanning. Med forholdene lagt til rette, vil Monsteraen ganske snart vokse seg større og frodig.

Husk å potte om når røttene i jorda begynner å vokse ut av potten. Ta også gjerne nye stiklinger og lag enda flere planter!

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.