Mange stiklinger på en gang: Slik lager du en stiklingbåt

Dette tipset sørger for at du kan ta mange stiklinger på en gang. 

Du visste kanskje at man kan klippe av en stilk av mange planter for å lage en stikling? Visste du at et lite blad også kan bli en helt ny plante? En rekke vekster kan faktisk formeres ved å ta bladstikling. Da vil du få en kopi av morplanten som har identiske egenskaper med hensyn til vekst og eventuell blomstring. 

Stiklingsformering er en enkel og rimelig måte å få flere planter i samlingen på. Det er ulike måter å ta stiklinger på.

Hvordan lage flere stiklinger

Her har vi laget en stiklingbåt som kan holde mange stiklinger på én gang i en litt større vase eller bolle. Denne lille anordningen vil enkelt kunne holde bladene stabilt inntil røttene har utviklet seg. Mindre blader har lett for å bli liggende under vann og dermed råtne. Ved å feste dem i slisser rundt flåten vil det være enkelt og gøy for store og små å følge med når bladstiklingene er klare for neste steg - nemlig å plantes i jord.

Lurer du på hvordan du tar stikling av coleus? Her ser du hvordan man går fram.

Vi har tatt bladstikling av smaragdpalme. Men du kan gjerne feste ulike typer stiklinger i båten. 

Planlegger du å ta stiklinger med toppskudd og stilker kan den samme stiklingsflåten benyttes, men da bør slissene utvides slik at stilkene får god støtte uten å komme i klem.  

Disse stiklingene skal ikke i vann

Det er ikke alle bladstiklinger som bør settes i vann. Spesielt er dette blader som er hårete slik som vrifrukt og saintpaulia. Disse bør plantes direkte i veldrenert jord og plasseres i et minidrivhus for å opprettholde en høy luftfuktighet frem til røttene er etablert. Minidrivhuset kan gjerne være gjenbruk av en gammel drueboks som også egner seg godt til små frøplanter. Se hvordan du lager et minidrivhus her.

Fremgangsmåte for stiklingbåt

Bruk isopor og skjær ut en sirkel. Lag små slisser inn i siden av isoporsirkelen til bladstiklingene. Lag gjerne litt større hull til stiklinger av stilker. Sett båten i en vase eller bolle med vann, og la stiklingene få flyte rundt. Skift gjerne vann underveis.

Når stiklingene har dannet godt med røtter, kan du plante i jord.

Les også: Slik tar du stikling av Monstera

 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.